Növényvilág
A lombhullató lomboserdők fáinak többségét ismerjük a hazai flórából is.
A tölgy, a juhar, a szil, a bükk, a gyertyán, a hárs, a nyír, a kőris, az éger
és a nyár azonban sokkal fajgazdagabb erdőket alkot, mint nálunk.
Japánban olyan fafajok is keverednek közéjük, amelyek a mi
lomboserdeinkben ritkán fordulnak elő, inkább haszon- vagy
dísznövényként ismertek.
Ilyenek a liliomfák, a dió- és a gesztenyefák, vagy az értékes
gyantákat szolgáltató Styrax fajok. A lombhullató lomboserdőkben virágzik a japánok
legkedvesebb fája, az ország jelképeként világszerte ismert japán cseresznye, a szakura is.
Hasonló, de mégis más faj, mint a mi cseresznyénk. A hófehér virágú fajnak számos,
nálunk is ültetett fajtája van. Különösen kedveltek a természet szépségeit
tudatosan élvező és a cseresznyevirágzást minden évben megünneplő
japánok körében a telt virágú, rózsaszínű, színes lombú változatok.
Csak esztétikai értékük van, ugyanis a japán cseresznye nem
hoz gyümölcsöt, kizárólag szépségéért tartják.
A bőséges eső, az enyhe éghajlat és a sok napsütés hatására
a növényzet mindenütt buján tenyészik és szinte elborítja a földet.
A japán táj nemcsak a magyar, hanem az európai szemnek is
szokatlan látványt nyújt. A nagyrészt hegyes felszínű szigetvilágot hatalmas
és változatos összetételű erdők borítják. Északi részén, kb. a 38.
szélességi fokig a mérsékelt égöv klímájának megfelelően főleg lombhullató
lombos erdők, ettől délre szubtrópusi jellegű, örökzöld lombos erdők,
a hegyek magasabb részein, 1500 m felett mindenütt fenyőerdők találhatók.
Természetesen, e fő típusok mellett az átmeneti zónákban gyakoriak
az elegyes erdők gazdag variációi is. (Az ország 70 százalékát erdők borítják!)
A lombhullató lomboserdők tűlevelű fákkal elegyes erdőiben
fyakoriak a fenyők, jegenyefenyők, borókák és félciprusok,
legismertebb, és legszebb a japán cédrus, mely sok
helyen önállóan is nagy erdőségeket alkot.
Ezekben az erdőkben számos olyan cserje és lián él,
melyeket mi csak kerti dísznövényként ismerünk: a fehér virágzatú,
kúszó hortenzia, a nagy, lecsüngő fürtű lilaakác a sárgavirágú és
ősszel szépen színesedő, látványos varázsmogyoró,
a dúsvirágú orgonák és a fák csúcsáig felkapaszkodó különféle szőlőfajok.
Ilyen típusú erdők borítják az északi területeket,
Honsú-sziget nagyobbik felét és Hokkajdó szigetét.
Ezenkívül Hokkaj-dó erdeiben gyakran a szásza nevű
bambuszféle alkot 1,5—2,5 m magas, szinte áthatolhatatlan sűrűségű bozótot.
Dél-Honsún, valamint a Sikoku és a Kjúsú szigeteken
viszont már szubtrópusi jellegű, örökzöld erdők jelentkeznek.
A magas törzsű, örökzöld tölgyek mellett megjelenik a kámforfa
melyből az ősidők óta használt gyógyító illóolajat, a kámfort párolják.
Itt nőnek: az ánizsillatú fűszert adó hliomfa-féle kedvelt szobapálmánk
üvegházi cikászaink és népszerű szobanövényünknek,
a fikusznak magastörzsű fajtái is.
Mint a lombhullató erdők, az örökzöldek fajai is gyakran
keverednek tűlevelűekkel. A japán cédrusok, a fenyők, a borókákós
a szóles levelű podokarpuszok itt is otthon érzik magukat. Tea-cserjók, törpe
és kúszó fikuszok, továbbá banán-félék alkotnak sűrű bozótot. A fákra
pillangós virágú liánok kúszó
borsfélék kapaszkodnak, az ágakon fagyöngy fajok,páfrányok és gyönyörű
orchideák tenyésznek. Japán legdélibb szigeteinek erdőiben már trópusi
növényfajok is előfordulnak. Kakaó-, ében-, mahagóni-, banán
bálványfa-félék mellett nem ritka a lakkfa sem. Hosszan lehetne még
ismertetni a hazaiaktól nagyon is eltérő erdők gazdag növényvilágát,
de talán ennyi is elég annak érzékeltetésére, hogy földrajzilag is,
növénytanilag is egészen más világba érkeztünk.
A termesztett növények között már otthonosabban mozgunk.
Az ország fő terménye a népólelmezósben még ma is fontos
szerepet játszó rizs, a tea és a gyümölcsök. A zöld teát szinte
víz helyett isszák. A gyümölcsök az északi területeken
megegyeznek a mieinkkel. Cseresznyét,
barackot, körtére emlékeztető ízű japán almát és újabban
egyre több epret fogyasztanak. Délen viszont megjelennek
a déligyümölcsök, a banán, a kókusz és a dúsan termő
mandarin. Kisebb mennyiségben kerül a fogyasztókhoz
az őszibarack, a szőlő és a körte. A zöldségfélék közt a fejessaláta vezet.
Búzát kisebb mennyiségben termesztenek. Az árpát
étkezéshez, takarmányként és a sörgyártáshoz használják fel.
A burgonya, a cukorrépa és a cukornád, a bab, a lencse
és a repce mellett jelentős mennyiségű szójabab és dohány is terem.
Állatvilág
Az állattenyésztés bár nem a legfontosabb mezőgazdasági
ágazat mindenütt fellelhető. A lótenyésztés elsősorban
sportcélokat szolgál. A szarvasmarhán kívül élelmezési
célra sok sertést, juhot, kecskét és baromfit tartanak.
A prémes állatok és a selyemhernyók az ipari feldolgozáshoz
szolgáltatnak alapanyagot( ez az ami félre vezető információ!
Japánban tilos szőrméket hordani!).
A selyemhernyók részére régebben sok eperfát ültettek.
A rizstermesztós mellett az élelmiszergazdaság másik jelentős
tényezője a fő népélelmezési cikket biztosító iparág, a halászat.
Halászatban és bálnavadászatban Japán az elsők között szerepel a világranglistán.
A 26 000 km hosszú partszakasz, valamint a folyók, tavak és
mélytengerek gazdag halállománya, a kagyló-és osztriga-tenyészetekkel
együtt nagyon bőségessé teszi és megnöveli a választékot.
A japán kultúrtájat főleg a kis rizstáblák, gyümölcsösök, legelők,
olajfaerdők és a teacserjék hullámzó sorai jellemzik.
S a megművelhető vagy lakott területek mellett mindenütt vagy a tenger,
vagy az égbenyúló hegyek köszöntenek
Az állatvilág már nem ennyire változatos. A vadon élő állatok közül
csak a japán borz és az óriás szalamandra megy különlegességszámba.
A magas hegyekben alpesi állatok, a templomok kertjeiben pedig őzek tanyáznak.
Ryu-kyu-szigeteken felfedezhetünk tarajos kígyósast, repülő rókát
(senkit ne tévesszen meg ez a név, igazából nagy vörös denevér neve ez),
és különböző gyíkokat. Honshu, Shikoku, Kyushu környékén pedig mosómedvék,
sikaszarvas, mandarin kacsa él, illetve barnamedve, nyírfajd, közönséges gyík,
amelyek Szibériából kerültek a szigetországra.
Helyhez kötötten előfordul még japán gorál, japán vaddisznó,
japán makákó (Shinokita-félszigeten található), helyhez kötött rovarevők,
nyestkutya, rézfácán, közönséges szitakötő, Pryer harkály, Amami tüskés egér.
A tengerekben, Ryu-kyu-szigeteknél trópusi korallzátony halai, teknősök,
tengeri kígyók, tengeri tehén és a fekete orratlan delfin,
Honshu tengerpart középső és északi területein prémes fóka,
sasorrú bálna. Néha az Ohotszki-tenger felé néző partok mentén rozmár látható,
illetve élő kövületek a mély tengerben mint pl: patkó rák, fodros cápa.
Az állattenyésztés bár nem a legfontosabb mezőgazdasági ágazat mindenütt fellelhető.
A lótenyésztés elsősorban sportcélokat szolgál.
A szarvasmarhán kívül élelmezési célra sok sertést,
juhot, kecskét és baromfit tartanak.
A prémes állatok és a selyemhernyók az ipari feldolgozáshoz
szolgáltatnak alapanyagot( ez az ami félre vezető információ!
Japánban tilos szőrméket hordani!).
A selyemhernyók részére régebben sok eperfát ültettek.
A rizstermesztós mellett az élelmiszergazdaság másik jelentő
s tényezője a fő népélelmezési cikket biztosító iparág, a halászat.
Halászatban és bálnavadászatban Japán az elsők között szerepel
a világranglistán. A 26 000 km hosszú partszakasz, valamint a folyók,
tavak és mélytengerek gazdag halállománya, a kagyló-és osztriga-tenyészetekkel
együtt nagyon bőségessé teszi és megnöveli a választékot.
A japán kultúrtájat főleg a kis rizstáblák, gyümölcsösök, legelők,
olajfaerdők és a teacserjék hullámzó sorai jellemzik.
S a megművelhető vagy lakott területek mellett mindenütt vagy a tenger,
vagy az égbenyúló hegyek köszöntenek.
Forrás: www.hotdog.hu |